Skip to main content

Tweeling geboren.

Nadat Frans het eerste kalfje had zien lopen, ging hij richting de koppel koeien bij het Veerse Meer, omdat een koe wat apart liep, dan kan het zijn dat ze aan het kalven is.

Met die koe was niets aan de hand, maar een eindje verder lag er een koe, Frans ging toch maar even kijken en de koe kon niet opstaan. Wat zag hij: er stak een staartje uit de koe, dat klopt niet, dat kalfje lag achterstevoren. Frans kon het hele kalf ongeveer 40 cm naar binnen terug duwen. Daarna heeft hij de achterpootjes van binnen opgezocht en die naar buiten kunnen brengen. Toen heeft hij snel het kalf uit de koe getrokken, dat ging gemakkelijk, het is een ruime koe en het kalfje was erg klein.  Bij een stuitbevalling moet het kalfje er heel snel uit, want tijdens de geboorte breekt de navelstreng af en moet het kalf snel gaan ademen. Het kalfje leefde!

Omdat het kalfje klein was en de koe heel dik was, heeft Frans de koe daarna opgevoeld en…hij voelde nog een kalf, dat lag gelukkig goed en hij kon het snel naar buiten trekken. Een tweeling, een vaarsje en een stiertje. Wat is het elk jaar weer een groot wonder als de kalfjes geboren worden!

We noemen ze: Deborah en David.

De moeder is Barbara, geboren in 2013. Dit zijn haar 9e en 10e kalf.

En heel leuk: Shea Lynn, die vandaag het eerste kalfje van 2024 kreeg, is de oudste dochter van Barbara. Dus Barbara werd op 1 dag weer moeder èn oma tegelijk.